Bättre ljus med fönsterrenovering

Fotografi betyder ungefär “skriva med ljus”, och ljuset är något av det viktigaste för en fotograf. Om du fotograferar mycket hemma, vilket inte är ovanligt nu i corona- tider, är bra ljus lika viktigt som mörkrummet var för hemmafotograferna på den analoga filmens tid. 

Fönsterrenovering

Ljuset i hemmet handlar inte bara om taklamporna. Fönstren är minst lika viktiga. Men det är skillnad på fönster och fönster. Om du bor i lägenhet, i ett äldre hus, och fönstren börjar bli slitna, kan det hända att fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen funderar på om de ska bytas ut eller renoveras. Om du vill fortsätta kunna ta bilder av samma kvalitet som innan, inne i din bostad, bör du se till att fönstren renoveras istället för att bytas ut. 

Fönstrens betydelse för ljuset

Du kan hitta några bra argument för fönsterrennovering framför fönsterbyte på sajten https://stockholm-fönsterrenovering.se. Eftersom det här är en sajt om foto lägger vi också till några egna: 

  • Fönsterrenovering bevarar den ursprungliga karmen. Det innebär att rummet får samma ljusinsläpp som det är planerat för. Vid ett fönsterbyte sätts ofta en ny karm in innanför den gamla. Det innebär att fönstret blir mindre, och mer ljus försvinner. Vissa säger att nya fönster stänger ute mer ljud och buller, men även detta går att åtgärda vid en fönsterrenovering. För en fotograf är dessutom ljus viktigare än ljud, i de flesta fall. 
  • Äldre fönster har glas av en kvalitet som är svår att hitta idag. Äldre fönsterglas har en annan karaktär och lyster, som är värd att bevara. 

Om du bor i bostadsrätt, och fönstren är i behov av upprustning, bör du lobba för att styrelsen väljer renovering framför fönsterbyte. Dina motiv kommer att tacka dig för att du gör dem rättvisa.