Bygg ut för att få plats med fotostudion

Har du fotografering som hobby, och svårt att få plats med den? Om du bor i ett en- eller tvåfamiljshus kan du göra en mindre tillbyggnad utan du behöver ansöka om bygglov. Tillbyggnaden kan också göras på en ekonomibyggnad.

Vill du ha en fotostudio hemma, där du kan fotografera? Eller vill du ha ett labb, där du kan framkalla analoga foton? Tar din fotoutrustning upp mycket plats i hemmet? Att ägna sig åt fotografering på allvar, även som hobby, kräver utrymme. Utrymme kan dock vara begränsat, även för den som bor i en villa i Bromma, Sollentuna eller Täby. 

Reglerna för tillbyggnad

Sedan en tid tillbaka är det dock möjligt att göra en mindre tillbyggnad på sin bostad. Det är möjligt att bygga ut upp till 15 kvadratmeter utan att söka bygglov. Däremot måste du göra en bygganmälan till kommunen. Observera att reglerna kan skilja sig åt mellan olika kommuner, exempelvis för grannkommuner i Stockholmsområdet. Det innebär att det kan vara olika från ett bostadsområde till ett annat, om kommungränsen går mellan dem. 

Vissa regler är dock desamma mellan kommunerna, men kan ändå leda till olika tolkningar. Så här skriver Nykvarns kommun på sin webbplats:

I följande situationer ställs fortfarande krav på bygglov:

  • Om byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt eller ingår i ett sådant område.
  • Om kommunen i detaljplan kräver bygglov för ett område som utgör en värdefull miljö.

Det är också viktigt att känna till att du inte kan börja bygga direkt när du har skickat in bygganmälan. Först ska du få ett startbesked. Missar du detta får du betala en byggsanktionsavgift. En husägare i Nässjö fick nyligen betala 11 625 kronor, skriver Smålands Dagblad. För de pengarna kan du köpa ett Sony A6500 kamerahus. 

Fotointresse tillbyggnad

Förslag på användningsområden för tillbyggnad

En tillbyggnad kan göras i många olika syften. Som redan nämnts kan en fotointresserad person bygga ut för att få plats med en fotostudio, ett labb, ett arbetsrum för digitalt arbete, eller ett förråd för att förvara en samling av kameror eller annan fotoutrustning. Eller du kanske vill ha ett litet galleri, där du kan visa upp dina bästa alster? Det är bara fantasin som sätter gränserna när det gäller användningsområden för en tillbyggnad.