Foto på Östermalm

Har du varit på Östermalm? Det är, på många sätt, ett perfekt ställe för dig som vill bli bättre på att fotografera. Här finns nämligen allt, samlat på en ganska liten yta. Därför är det inte konstigt att denna stadsdel, som är känd för att vara exklusiv men som faktiskt rymmer allt, blivit något av en favorit bland fotografer.

Östermalm

Vilken typ av motiv fotograferar du helst: storstads- eller småstadsmiljöer, människor eller natur? Nästan oavsett vad du har för favoritmotiv kan du hitta dem på Östermalm. Det är en mer varierad stadsdel än många svenskar tror, fråga vilken mäklare på Östermalm som helst. 

En stadsdel för överklassen?

Östermalm förknippas med den svenska överklassen, och visst finns det många paradvåningar här. De är dock för det mesta belägna i husen som ligger vid gatorna. I gårdshusen, som finns i många östermalmskvarter, bodde människor med mer modesta inkomster. 

Idag är priserna för en bostad på Östermalm höga, vare sig den är belägen i ett gårds- eller i ett bostadshus. Det finns dock även hyresrätter, men kötiderna för dessa är mycket långa. Inget av detta kan dock förklaras helt och hållet med att Östermalm skulle vara en “överklasstadsdel”. Det handlar snarare om att det är en stadsdel som har något för alla. 

En stadsdel för fotografer

På Östermalm finns Stureplan, som för många är sinnebilden för innerstaden och dess uteliv. Vill du bli vimmelfotograf är det dit du ska gå. Men inte långt från Stureplan ligger Humlegården, en park där vi bl.a. hittar Kungliga biblioteket med sina samlingar och läsesalar. 

Följ Linnégatan österut från Humlegården, vandra genom stenstaden och beundra fasaderna. Snart har du lämnat storstadspulsen, och lugnet härskar över gatorna. Man kan nästan tro att man är i en småstad. Viker du sedan av söderut är du snart framme vid Djurgårdskanalen. 

Östermalm är både storstad och småstad. Här finns både klassisk arkitektur och nya, djärva hus. Och det är inte långt till Gärdet och Djurgården.