Tips för att ta bättre bilder

Om du tycker att det är roligt att ta bilder kanske du har en smartphone full med foton på allt från blommor till dina familjemedlemmar. Men alla bilder blir inte bra. Du kan se skillnaden på ett foto som du gärna vill printa ut och hänga upp och ett som du helst raderar på en gång.

Men hur kan du ta bilder som är så fina att de bara måste synas på en hylla i vardagsrummet? Du är ju ingen proffsfotograf! Oroa dig inte. Du måste inte vara proffs på fotografering för att få till bättre bilder som du kan känna dig stolt över.

Tänk på kompositionen

Börja med att tänka lite mer på vad det är som ska komma med på bilden. Många glömmer bort att betänka allt som finns på skärmen då de ska bränna av en bild med mobilen. Den där tanten som står och hojtar till sin man längst upp till vänster kanske blir en kul grej. 

Men då hennes fladdrande vindjacka tar uppmärksamheten från din gulliga unge som sitter i gungan blir det inte så snyggt. Tänk också på hur det kan verka märkligt om man inte ser hela kroppen på de som är med på bild. Eller om en del av huvudet skärs av längst upp.

Om du är osäker på vad som egentligen kommer med bör du testa några gånger med den kamera som du använder. Ta lite bilder för att se vad som kommer med av det som du ser på skärmen. Försök att lägga märke till detaljer. 

Kanske är det bättre att pappa får stå bakom barnen så att alla kommer med hellre än att han placeras vid sidan om vagnen. När hela kompisgänget ska med på bild kan du också undersöka om det finns möjlighet att ta bilden med vidare vinkel.

Våga byta till svartvitt

Ett knep som ofta gör susen är att gå från färg till svartvitt. Du bör ha någon form av app på din mobiltelefon som gör det möjligt att byta från färg till svartvitt. Detta kan du göra efter att du har tagit bilden.

Många bilder får en klassisk känsla då de går över till gråskalan. Särskilt porträtt. Testa lite med bilder du redan har för att se hur svartvitt kan ge dig en helt ny känsla och stil på bilden.

Ljussättning och bakgrund

Med din smartphone kan du också leka med ljus. Du bör ha en inbyggd ficklampa som du kan tända för att få mer ljus över det som ska fotograferas. Du kan också rikta lampor eller välja att ta bilden i ett läge där solens strålar landar rätt på objektet som ska fotograferas.

Genom att lära dig mer om hur ljuset och bakgrunden bakom motivet får betydelse för resultatet kan dina bilder bli bättre. Men kom ihåg att det inte alltid är så enkelt att du ska ha solen eller ljuskällan bakom dig. Om alla som finns med på bilden står och kikar i starkt solsken är det inte säkert att det blir så lyckat!